in nieuws, ontwerpwedstrijd

de zelfgemaakte poster wordt gemaakt

De afgelopen jaren hielden we telkens een ontwerpwebstrijd: we deden een open oproep en vroegen aan iedereen die zin had om een poster te ontwerpen voor de Zelfgemaakte Markt. Daar kwamen mooie dingen uit! Bekijk hier nog eens alle inzendingen van 2017, 2016*, 2015, 2014, 2013 en 2012, 2011.

Dit jaar bedacht ik weer eens wat anders. Ik wilde een flat lay, nou ja nou ja, ik wist toen nog niet dat dat een flat lay heette, maar ik wist al wel dat ik het wilde. Voor de website en de nieuwsbrief had ik namelijk ook al uitstallingen gemaakt van dingen (en van informatie) en daar had ik een foto van gemaakt van boven, dat vond ik mooi (dat vind iedereen zo te zien mooi want op instagram je ze bijvoorbeeld heulveul).

Ik wilde graag een keer een foto, heel anders dan de eerdere posters, die waren allemaal altijd heel illustratief. Er moesten allemaal losse elementen op en hoe zou ik de tekst erop zetten? Ik wist het nog niet, liet het even sudderen. Ik vond het namelijk jammer om niet input te vragen van zelfmakers, dat was zo leuk bij de ontwerpwebstrijd.

En toen dacht ik: wat als ik 12 mensen vraag om de letters van “ZELFGEMAAKTE” uit te beelden met hun medium? Dan is het -net als de markt- een gesamtkunstwerk van allerlei disciplines, met allerlei stijlen. Aan die letters kun je de hand van de maker zien (en naar die makers wordt straks ook verwezen op de poster). Dat was wat ik wilde.

Ik dacht: “wie zou ik daarvoor k..” JULIE dacht ik! JULIE ga ik vragen! Julie van Zessen van Image de Julie doet al een paar jaar mee aan de markt en vanaf het moment ze de markt op kwam huppelen vonden wij elkaar leuk en toen zij daarna ook nog een leuke markt startte (Hoezee!) waarvan ik dacht: ja dat is echt precies hoe ik het graag zie maar dan op je eigen manier, nou ja toen vonden we elkaar nog leuker.

Uit de lijst met aanmeldingen (149 mensen hebben zich al aangemeld, whahijoe) maakte ik een voorselectie van twaalf deelnemers. Verspreid over disciplines, over kleuren, materialen, over doen-heel-vaak-mee tot newbies. Ik vroeg ze of ze een letter wilden maken. Wilden ze! Er was er maar één die niet reageerde op mijn mails, maar die kwam uit Finland, dus waarschijnlijk was ze even in een veraf Fins dorp zonder wifi. Uiteindelijk vond ik twaalf makers bereid om een letter te maken.

Z Harriet Damave houseofharriet.nl
E Usha Macramé
L TuinJoop tuinjoop.com
F Silly Rabbit
G De Wolkelder dewolkelder.nl
M Zeeplokaal zeeplokaal.nl
A Lotte Drouen lottedrouen.com
A Cath en Muis cathenmuis.nl
K Argibald argibald.com
T BloemenKruid
E Rob van Canten

Mijn brievenbus stroomde vol met keimooie letters, het was echt een genot om in de brievenbus te kijken. Ik spaarde alles op.

Stuurde alles in een grote doos naar Julie.
Dit gebeurde er in Breda toen zij de doos kreeg.


 

 

 

en toen

en kijk

Nu heb je ook al een sneakpiek, mooi he.

En alles is dus bij Julie (die je zelf ook kunt volgen op Instagram). Zij gaat ermee klussen, de drukker gaat er daarna mee drukken. Als jij straks een exemplaar wilt, kun je hier alvast je naam invullen en “posters verspreiden” aan klikken, dan sturen we je een bericht als ze klaar zijn en ze bij Draagkracht platliggen om door jou te worden opgehaald en opgehangen.

Zo’n leuk project, super benieuwd naar het eindresultaat, kan niet wachten, moet wel.

 

* 2016 toen niet, want allerlei goede redenen.

 

Geef een reactie

Reactie